Ulusal Yas ne zaman başlıyor, kuralları nelerdir? Milli Yasta neler yapılmaz?
Bilindiği üzere İsrail, Gazze’deki bir hastaneyi bombalayarak yüzlerce masum vatandaşın yaşamını yitirmesine sebep oldu. İsrail’in alçak saldırısı gerek dünya genelinde gerekse Türkiye’de kamuoyu tarafından tepki yağmuruna tutulurken gözler Ak Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’den gelen açıklamaya çevrildi.
İsrail’in genç, çocuk ve yaşlı demeden Filistin halkını katletmesinin ardından Türkiye’de üç günlük ulusal yas ilan edileceğinin duyurusu gerçekleştirildi. Konuyla yakından ilgilenen vatandaşlar, Milli Yas olarak da adlandırılan Ulusal Yas hakkında ayrıntılı bilgiye erişmek üzere sorgulamalara koyuldu.
Milli Yas Nedir?
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilan edilen 3 günlük Milli Yas, bir ülke halkının büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen, kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yaşanan önemli derecedeki bir kişinin ölümü, cenazesi veya yıl dönümü nedeniyle ilan edilen gün olarak tanımlanmaktadır.
Ulusal Yas İlan Edilince Ne Olur?
Ulusal Yas ilan edilen bir ülkede bayraklar yarıya indirilmektedir. Ülkemizde yalnızca TBMM ve Anıtkabir önündeki bayraklar yarıya indirilmez. Tüm bunların yanı sıra doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı nedeniyle de Ulusal Yas ilan edilebilir.
O milletin tüm mensupları yas ilan etmiş sayılıp eğlence programları, etkinlikler ve spor müsabakalarına milli yas süresince ara verilmektedir. Fakat şunun da altının çizilmesi gerekir ki Ulusal Yas günleri resmi tatil sayılmaz ve Ulusal Yas ilan edilen günlerde işe gidilmeye devam edilir.